• YAŞLILARDA GÖRÜLEN KALÇA ÇEVRESİ KIRIKLARI

Kalça Çevresi Kırıklar Olarak İsimlendirilen Kırıklar Hangileridir?

İntertrokanterik kırıklar ve femur boyun kırıkları en sık görülen kalça çevresi kırıklardır. Daha az sıklıkla görülen kalça kırıkları subtrıkanterik kırıklar ile femur baş kırıklarıdır. İsimlendirme femur kemiğinin anatomik bölgelendirmesine göre yapılır. Her kırık için alt gruplar sıklıkla kırığın şekline ve yer değiştirme miktarına göre belirlenir.

Şekil 1 Femur Üst Ucu Anatomik Bölgeleri. Kalça kırıkları oluştukları bölgeye göre isimlendirilir

Neden kalça çevresi kırıkları yaşlılarda sık görülür?

Kemikte kalite ve kitle kaybı olan osteoporozun en çok etkilediği süngerimsi kemik kalça çevresinde daha bol bulunur. Yaşla birlikte meydana gelen osteoporoz, kemik kaybı nedeniyle yaşlılarda kalça çevresi kemik yapılarda belirgin zayıflama olur. Bu yüzden kalça kırıkları en sık yaşlılarda karşımıza çıkar

Kalça Çevresi Kırıkları Niçin Önemlidir?

Uygun tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Kırık öncesi kendi başına yürüyebilen hastalar kırık sonrası kendi başlarına yürüyemez hale gelebilirler ve bağımlılıkları artabilir. Kişinin kendine yetebilirliğini etkilediği için çok önemlidir. Diğer bir bakışla kalça kırıklarının tedavileri kırıklı hastaların yaşları ek hastalıkları nedeniyle basit kırıklardan daha pahalıya mal olur. Yani toplum sağlığı açısından da yüksek maliyetli tedavilerdir. Bu maliyet ülke bütçesinde belirgin yer tutacak boyutlardadır.

Kalça Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle evde basit düşmelerle oluşan yaşlılardaki kalça kırıklarının en önemli belirtileri ilgili kalçada ağrı, üzerine basarak yürüyememe, çok ağrılı yürüme, tüm bacağın kalçadan itibaren dışa dönüklüğünün artması, içe dönük tutamama ve bacak boyunda kısalma olabilir

Tedavi nasıl yapılmalıdır?

Bu kırıkların önemli bir bölümü belirgin derecede yer değiştirmiş, oynamış kırıklardır ve hastaların bir an önce eski yaşam aktivitesi seviyelerine döndürülebilmeleri için ameliyatla tedavi edilmeleri önerilir. Kırığın türüne göre sıklıkla kırıkların düzeltilerek içerden cihazlar kullanılarak kırıkların tutturulması önerilir. Bazen tutturulamayacak kırıklarda protez ameliyatları yapılabilir.

Osteoporotik kırıkları azaltabilmek için neler yapılmalıdır?

Kemik kalitesinin kaybını önlemek için düzenli egzersizler yapılmalı. Kişilerin düşmelerini azaltacak en önemli önlemler olan aldıkları ilaçların düzenlenmesi yapılmalı, karanlıkta yürümelerine engel olacak şekilde evde sürekli hafif aydınlatma bulundurulmalı, kayma ihtimali olan yer döşemeleri ve halılar sabitlenmeli, mutfak banyo gibi bölgelerde ıslaklık bırakılmamalıdır.

 

 

Open chat
1
Scan the code
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?